Tripwire Interactive Forums

Go Back   Tripwire Interactive Forums > Red Orchestra 2 / Rising Storm Forums > Technical Support > Dedicated Server Support

Reply
Click here to go to the first Dev post in this thread.  
Thread Tools Display Modes
  Click here to go to the next developer post in this thread.   #1  
Old 08-29-2011, 12:33 PM
[TW]Ramm-Jaeger's Avatar
[TW]Ramm-Jaeger [TW]Ramm-Jaeger is offline
Tripwire Interactive President
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,853
Default RO2 DDE Beta Server Hosting General Info

Digital Deluxe Edition Beta Launch

The Digital Deluxe Edition beta launch is planned for starting August 30th, 2011 and running up until right before launch, and server files are already up on HLDS.

Tripwire Server Admins Mailing List

If you haven't already, head on over and sign up for the Tripwire Server Admins Mailing List here:

http://list.tripwireinteractive.com/...nteractive.com

Beta Maps and Gametypes

We are launching the beta with 3 maps initially, and may be cycling other maps in/out throughout the beta. The maps included are:
FF-Apartments
TE-Apartments
CD-Apartments

TE-FallenFighters
CD-FallenFighters

TE-Gumrak
CD-Gumrak

Note: FF = Firefight (a variation of team deathmatch), CD = Countdown (our take on an intense "single life" gametype), and TE = Territory (an enhanced and expanded version of the gametype in the original RO).

Server Requirements (Beta)

16 Players: Haven't benchmarked this yet, but we don't expect it will take much CPU to run this

32 Players: CPU usage - 1 Core of a 2.6 GHZ Core I7 or equivalent (i.e. the server process will take most of 1 core, with a few smaller threads on other cores). We also tested on an Intel Core2 Quad Q8400 @ 2.66GHz and that could handle 32 players but I wouldn't try and do 32 players with a machine much slower than that.

64 Players: Goal CPU usage - 1 Core of a Intel Xeon E3-1270 3.4 GHZ (3.8 GHZ actually with Turbo enabled) or equivalent (i.e. the server process will take most of 1 core, with a few smaller threads on other cores).

A note on performance:
64 players was pushing the test machine (Intel Xeon E3-1270 3.4 GHZ (3.8 GHZ actually with Turbo enabled) pretty hard on certain maps, but did handle 64 players. Likewise 32 players pushed the Intel Core2 Quad Q8400 @ 2.66GHz pretty hard at 32 players, but did handle it. We're working on some final optimizations that might get the performance a little better, but there won't be any drastic changes from these specs.

Likewise the number of players the server can handle (i.e. how much performance is needed) varies from map to map, and gametype to game type. Smaller maps and countdown tend to perform better than larger maps in territory or firefight. So if you run smaller maps only on your server, you might be able to push the slots higher. Just watch your CPU usage, and more importantly the ping of players connected. Ping will climb a bit as the server gets under load and as CPU usage goes up, this is to be expected. But watch the ping, if it is a server near you and the ping starts to go above 100ms consistently, then you are likely pushing your server too hard and need to reduce the number of slots.

What I have found is that it looks like an Intel Xeon E31270 @ 3.4 GHZ (3.8 GHZ actually with Turbo enabled) can just handle 64 players now, and is being pushed pretty hard. We've got a last batch of optimizations that we're going to try over the weekend that might bet it down a bit lower so the CPU isn't pushed quite as hard (possibly getting things down by about 5%). We tested on an Intel Core2 Quad Q8400 @ 2.66GHz and that could handle 32 players but I wouldn't try and do 32 players with a machine much slower than that. As mentioned before, the final optimizations might push this down a little, but nothing drastic.

Hosting Ranked Servers

We're doing things a bit different than what other studios/publishers have done. We plan to let clans/gaming communities as well as any legitimate GSPs run ranked servers. For clans/gaming communities, it must be an established and legitimate group of some sort. Individuals or GSPs will provide us with the IP addresses that they will host the ranked servers on, and then on our backend we'll basically "turn on" those IP's having the ability to be ranked. Our goal here is to not be overly restrictive with our ranked servers. If we see some funny business happening with ranking on a server, we'll pull its IP out of the ranked system and contact the GSP or clan/gaming community. Now if we see a rash of funny business across the board at a GSP or clan/gaming community we may well pull all of their IPs out of ranked status until they get the issue sorted. So it will be up to the GSPs to make their server hosting as open or closed as they want with regards to modifying files. We do however want to ensure that modding and community content are not hindered, so bear that in mind. Whatever system a GSP uses must allow community made maps and community made content to be installed on the server. Total conversion mods (i.e. someone turning RO2 into a space shooter or something) however will not be allowed by us for ranked server play.

We will have a website setup for submitting IP's and the information we'll need to approve them for being ranked. This system is still being setup, and we will let you know when it is available (probably will come online further into the beta).

Recommended Server Hosting Partners

We have a set of Recommended Server Hosting Partners that we've been working closely with to ensure they provide a good experience for our fans and game server admins. The Recommended Server Hosting Partners are:

United States:
Branzone - http://www.branzone.com
Gameservers - http://www.gameservers.com
NFOservers - http://www.nfoservers.com

UK
Gamingdeluxe http://www.gamingdeluxe.co.uk
KillerCreation - http://www.killercreation.co.uk
Multiplay - http://www.multiplay.co.uk

Germany
4net Players - http://www.4players.de

Australia
Internode - http://www.internode.com.au

Asia
Fragnetics - http://v2.fragnetics.com
Reply With Quote
  #2  
Old 08-29-2011, 01:06 PM
xruiner89 xruiner89 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 44
Default

So was that just stressing 1 core of the CPU? Little confused sorry. Will i be fine on 64 player server with a 2500k @3.3Ghz x 4?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-29-2011, 01:08 PM
KompanyCommands's Avatar
KompanyCommands KompanyCommands is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: United Kingdom
Posts: 387
Default

Cant wait and cheers for the infos was a little lost on servers thank you.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-29-2011, 01:11 PM
TAW_Cutthroat TAW_Cutthroat is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Default

Fantastic news, really looking forward to it!
Reply With Quote
  #5  
Old 08-29-2011, 01:24 PM
Ossius's Avatar
Ossius Ossius is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 724
Default

Welp, seems like my server is going to have to be 16-32 players ;_;

Edit: Sorry I missed the it uses one core of I7, this changes everything.
__________________

The Hipster melted his barrel, because he fired the Machine Gun before it was cool.

Last edited by Ossius; 08-29-2011 at 02:19 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-29-2011, 01:25 PM
Pig Pig is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 461
Default

The EU server hoster is infact a german one. since you also seperated UK ^^
Reply With Quote
  #7  
Old 08-29-2011, 01:29 PM
Luckz Luckz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 80
Default

No linux binaries? I only see exe files and .bat stuff and .dll stuff and..

837mb of server files, WHERE IS MY LUNIX BINARIEZ?!?!?!

Last edited by Luckz; 08-29-2011 at 01:32 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-29-2011, 01:36 PM
gusone's Avatar
gusone gusone is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Sidcup
Posts: 1,512
Default

Roarrrrr. We have awoken the beast and will be one of the TE 64 man testers for y'all.
__________________
I VISITED THIS FORUM AND ALL I GOT WAS THIS LOUSY SIGNATURE AND AN INFRACTION.

RO2 '[DSAS] 50 TE ONLY REALISM' SERVER IP 212.125.94.172; KILLING FLOOR 70% FF 'DSAS IS BACK' IP 217.163.28.179:7777
Reply With Quote
  #9  
Old 08-29-2011, 01:37 PM
Chane Chane is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 93
Default

Thank you for sharing the news .
Reply With Quote
  #10  
Old 08-29-2011, 01:40 PM
V.Medvedev's Avatar
V.Medvedev V.Medvedev is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ohio
Posts: 131
Default

Great News !!!!!
Reply With Quote
  #11  
Old 08-29-2011, 01:40 PM
NoxNoctum NoxNoctum is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,965
Default

Quote:
Originally Posted by xruiner89 View Post
So was that just stressing 1 core of the CPU? Little confused sorry. Will i be fine on 64 player server with a 2500k @3.3Ghz x 4?
He's talking about requirements for hosting a server, not just joining a 64 player server, if that's what you're asking.

And great news, thanks!
Reply With Quote
  #12  
Old 08-29-2011, 01:41 PM
Typooni Typooni is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Helsinki, Finland
Posts: 10
Default

Quote:
Originally Posted by Luckz View Post
No linux binaries? I only see exe files and .bat stuff and .dll stuff and..

837mb of server files, WHERE IS MY LUNIX BINARIEZ?!?!?!
Or where are installation instructions for Linux?
__________________
www.ro2.fi
Reply With Quote
  #13  
Old 08-29-2011, 01:46 PM
Luckz Luckz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by Typooni View Post
Or where are installation instructions for Linux?
The "linux version" does not contain a linux binary. So you cannot run it natively. So far, at least. Waiting for TWI confirmation if that will change.
And you install it like you install any other steam dedicated server. Not gonna get into that here/now. Ever ran a KF/RO server? CSS? Something?

It's like..
./steam -command update -game "redorchestra2beta" -dir /home/lkz/ro2

Last edited by Luckz; 08-29-2011 at 01:50 PM.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-29-2011, 01:46 PM
xruiner89 xruiner89 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 44
Default

Quote:
Originally Posted by NoxNoctum View Post
He's talking about requirements for hosting a server, not just joining a 64 player server, if that's what you're asking.

And great news, thanks!
Oh i see, that is stupid of me. Thanks for clearing that up buddy.
Reply With Quote
  #15  
Old 08-29-2011, 01:47 PM
GossamerSolid's Avatar
GossamerSolid GossamerSolid is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Ontario, Canada
Posts: 166
Default

Thanks for the info Ramm!

In case some are confused, this is what you use to download the server:

Code:
hldsupdatetool.exe -command update -game redorchestra2beta -dir "C:\YOUR SERVER DIR HERE" -retry
__________________

The Game Wardens | ArmA 3 | ArmA 2 | WarGame ALB |
Reply With Quote
  #16  
Old 08-29-2011, 01:51 PM
Altus's Avatar
Altus Altus is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 109
Default

So I guess we get Linux files on launch?
Reply With Quote
  Click here to go to the next developer post in this thread.   #17  
Old 08-29-2011, 01:51 PM
[TW]Ramm-Jaeger's Avatar
[TW]Ramm-Jaeger [TW]Ramm-Jaeger is offline
Tripwire Interactive President
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,853
Default

Quote:
Originally Posted by xruiner89 View Post
So was that just stressing 1 core of the CPU? Little confused sorry. Will i be fine on 64 player server with a 2500k @3.3Ghz x 4?
If you read what I said I already answered your question:

"64 Players: Goal CPU usage - 1 Core of a Intel Xeon E3-1270 3.4 GHZ (3.8 GHZ actually with Turbo enabled) or equivalent (i.e. the server process will take most of 1 core, with a few smaller threads on other cores)."

Regarding Linux, we currently don't plan on having Linux server binaries available at launch.

Regarding people asking client related questions or making client related comment, this thread is information for people hosting servers, so I'm going to do some cleanup on this thread.
Reply With Quote
  #18  
Old 08-29-2011, 01:58 PM
Altus's Avatar
Altus Altus is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 109
Default

No Linux

Oh well, I bet there will be enough servers to play on, I'll just keep on hosting something else on my machine.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-29-2011, 02:01 PM
u-s-e-r's Avatar
u-s-e-r u-s-e-r is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,332
Default

Quote:
Originally Posted by Pig View Post
The EU server hoster is infact a german one. since you also seperated UK ^^
Yeah, although I am in EU, it doesnt really help since I cant speak German.
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 08-29-2011, 02:02 PM
casmeo's Avatar
casmeo casmeo is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 70
Default

EU time please, EU time

That would be 4 hours left...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:37 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 - 2014, Tripwire Interactive, LLC