• Please make sure you are familiar with the forum rules. You can find them here: https://forums.tripwireinteractive.com/index.php?threads/forum-rules.2334636/
  • Weve updated the Tripwire Privacy Notice under our Policies to be clearer about our use of customer information to come in line with the EU General Data Protection Regulation (GDPR) rules that come into force today (25th May 2018). The following are highlights of our changes:


    We've incorporated the relevant concepts from the GDPR including joining the EU and Swiss Privacy Shield framework. We've added explanations for why and how Tripwire processes customer data and the types of data that we process, as well as information about your data protection rights.



    For more information about our privacy practices, please review the new Privacy Policy found here: https://tripwireinteractive.com/#/privacy-notice

Bad performance since new update

skillshot

FNG / Fresh Meat
Jul 24, 2009
152
0
0
i hope this doesnt scare away people that arent used to kf...first game in they join wyre, it doesnt load when their system rquirements obviously meet whats is reccomended whats in the steam store....can we atleast get a roll back option in the mentime? :confused:
 

Cr@zY-$HeeP

FNG / Fresh Meat
Mar 21, 2009
197
15
0
New York
www.darkrepublicstudios.com
Just to slip in a final word from what I've personally experienced playing multiple maps on my server with a friend over the past few hours:

So far, I've had no loading issues regarding any custom maps. Only when we went to play an official map (namely Foundry, Wyre, and Bedlam) did the game hang for a considerable amount of time (around 8 minutes of loading).

What's ironic is that when we voted KF-Foundry and the map changed, my friend loaded and got into the lobby before I did (it still took him about 8 minutes) yet his rig is completely outclassed by mine. Our general reaction was a big "wtf was that". :p

The lag issues also seem consistent with the official maps. While I did experience minor glitching in the first round on some custom maps, it was all the more significant in the official ones. For the custom maps, I would say it was more of a 1 second stutter, whereas in the official maps it would just stop for about 10 seconds and then throw you back into the game (at which point we had been killed already).

I know you TWI guys are probably all over this like a hobo on a ham sandwich, and I just want to extend my thanks for everything you guys have done for this game and community. Keep up the great work, and good luck sorting this out! :)
 
Last edited:

Soanos

Member
Jul 2, 2009
569
8
18
Finland
Not this is strange...

Not this is strange...

I have had problems playing the game since the update.
I haven't got shadows OR AA on, but the game performance has degraded to something unplayable.
Also, a lot of my friends kept on getting a lot of Critical errors on their Vista machines.

The map loading times... Whoa. How did roughly 25 seconds turn to 2 minutes?

My game keeps crashing on every single map change, the map stops loading halfway and just hangs. I tried waiting to see if it eventually loads, but I got bored after 10 minutes.

One thing that strikes odd to me is that once I leave KF the killingfloor.exe, or parts of it will stay in memory, under task manager. This will inevitably result in this if you change graphics settings and are required to restart:
Restart.JPG

This literally kills my PC performance to a crawl. Nothing works until I manage to kill both processes.

I found one "orphaned" executable floating around in my PC memory last night when I tried to exit steam before going to bed. I got "One or more Steam applications are in use"-message which made me very suspicious, and I brought up Task Manager.

Yes, I tried all the solutions suggested, doesn't seem to do much, but most importantly, will not solve the game latching problem on map change or the leftover killingfloor.exe when exiting the game. We need a fix for this.
 
Last edited:

Effluence

FNG / Fresh Meat
Oct 21, 2009
3
0
0
I have also experienced the "freezing" for upwards of 25 seconds, usually getting me killed. This has only happened after the new update. My framerate, however, has stayed the same, if not gotten better. The game does look a lot better to me.

My system specs are an AMD Athlon 3200+ (single core, old schooool), Nvidia 7800GS, 1gig of Corsair XMS, fresh Windows XP install. With a mixture of high/medium settings, the game ran very well at 1280x1024. The freezing is the only issue I'm having at this time (aside from connection lost issues, which I attribute to the free weekend).

A big thanks to Tripwire for posting in this thread and supporting their customers. You guys really are the best.
 

Mastix

FNG / Fresh Meat
Mar 13, 2009
9
0
0
I found the source of the problem of the MAJOR performance reduction in the update (atleast it is the solution for me).
It's the AntiAlias, specificly turning it down from 8X to 4X.
Never had problems with AntiAlias in any game / engine (and not even in the old KF versions which i used 8X all the time) but turning down from 8X to 4X gave me around 40 FPS boost!
Hey devs don't forget to look up on the AntiAlias, it's a new issue that came up in the "Level Up" update (atleast for me).
 

Nanostrike

FNG / Fresh Meat
May 19, 2009
2,027
250
0
Testing more, it still seems to be the worst on Wyre, Bedlam, and Foundry. Not so much on Waterworks or the existing maps...
 

Moosecat

FNG / Fresh Meat
May 19, 2009
260
2
0
Why does it seem like the community is doing more research and bug fixing than the actual TWI crew? 3 days with 0 answers is pretty damn cool.
 

Bio666

FNG / Fresh Meat
Jun 10, 2009
788
2
0
Mine! ALL MINE! :D


On a more serious note, I've noticed something completely opposite of what I've usually been experiencing.
[bla bla bla]
could it be because your ping is zero? Connecting thru local network is fast, really fast.

And look at this
All my rigs have experienced the LONG load times, including the freezing in the first round, though to varying degrees. I'll post the specs of all my equipment:

Laptop 1 -
Intel Core Duo @ 2.16GHz
1GB DDR2 RAM (1 x 1GB)
ATI Radeon X1600 @ 256MB
Windows XP Home Premium SP3

Laptop 2 -
Intel Core 2 Duo @ 2.66GHz
2GB DDR2 RAM (2 x 1GB)
Nvidia GeForce 8800M GTX @ 512MB
Windows Vista 32-bit Home Premium SP2

Desktop 1 -
Intel Core i7 920 @ 2.67GHz
6GB DDR3 RAM (3 x 2GB)
ATI Radeon HD 4870 @ 4GB (2 x 2GB)
Windows Vista 64-bit Home Premium SP2

Desktop 2 -
Intel Pentium 4 @ 3.0GHz
1.5GB DDR RAM (1 x 1GB, 2 x 256MB)
ATI Radeon 9800 @ 128MB
Windows XP Home Premium SP3
Your worst is this dude,

Desktop 2 -
Intel Pentium 4 @ 3.0GHz
1.5GB DDR RAM (1 x 1GB, 2 x 256MB)
ATI Radeon 9800 @ 128MB
Windows XP Home Premium SP3
Mine is laptop, vista bussiness 32, 3gb ram, intel x3100. needless to say, way worse than your worst.

and mine still run better than you. No laggy during match, just long loading. Fps is around 15~20 (since I bought kf).

SUggestion: smash it.
 

Crusher

FNG / Fresh Meat
Nov 22, 2005
2,401
376
0
33
Belgium
I have the same problem, when a wave starts and specimen are near me the game freezes for 5-10 seconds, wouding me alot or even killing me, it's really irritating, almost unplayable.
 
Last edited:

omarfw

FNG / Fresh Meat
Jun 13, 2009
2,504
85
0
Here Be Dragons
www.last.fm
Windows: Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 Service Pack 3
Internet Explorer: 8.0.6001.18702
Memory (RAM): 2047 MB
CPU Info: Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz
CPU Speed: 1863.0 MHz
Sound card: E-MU 0404 | USB
Display Adapters: ATI Mobility Radeon X1400 (Omega 3.8.442) | ATI Mobility Radeon X1400 (Omega 3.8.442) | NetMeeting driver | RDPDD Chained DD
Monitors: 1
Screen Resolution: 1440 X 900 - 32 bit
Network: Network Present
Network Adapters: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
CD / DVD Drives: D: _NEC DVD+-RW ND-6650A | E: KTYZSBC G9AJGH6B4
COM Ports: NOT Present
LPT Ports: NOT Present
Mouse: 5 Button Wheel Mouse Present
Hard Disks: C: 73.1GB
Hard Disks - Free: C: 22.3GB
USB Controllers: 5 host controllers.
Firewire (1394): Not Detected
PCMCIA (Laptops): Not Installed
Manufacturer: Dell Inc.
Product Make: MP061
AC Power Status: OnLine
BIOS Info: AT/AT COMPATIBLE | 07/29/06 | DELL - 27d6071d
Time Zone: Pacific Standard Time
Battery: No Battery
Motherboard: Dell Inc. 0YD479
Modem: Not detected
 

Cradle Of Filth

FNG / Fresh Meat
Jul 13, 2009
164
5
0
Microsoft Windows XP Professional Service Pack 3
Memory (RAM): 2047 MB
Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz
Display Adapters: ATI Mobility Radeon X1400 (Omega 3.8.442)
Screen Resolution: 1440 X 900 - 32 bit
Hard Disks: C: 73.1GB
Hard Disks - Free: C: 22.3GB
fixed for tl;dr people
 

Cr@zY-$HeeP

FNG / Fresh Meat
Mar 21, 2009
197
15
0
New York
www.darkrepublicstudios.com
could it be because your ping is zero? Connecting thru local network is fast, really fast.
That's not the point. The point is that normally (after the patch) with this setup I experience the 20 - 30 seconds of lag in which the game freezes suddenly, and then returns and I have been killed. For that one random instance, the game ran flawlessly, for reasons I can't even conceive because I didn't change or tweak anything.

Mine is laptop, vista bussiness 32, 3gb ram, intel x3100. needless to say, way worse than your worst.

and mine still run better than you. No laggy during match, just long loading. Fps is around 15~20 (since I bought kf).
How is a Vista Business laptop with 3GB of RAM 'worse' than a Pentium 4 Desktop with half the RAM? If anything, your laptop has twice the resources of my desktop... I don't even know what to say to that.
 

omarfw

FNG / Fresh Meat
Jun 13, 2009
2,504
85
0
Here Be Dragons
www.last.fm
Mine is laptop, vista bussiness 32, 3gb ram, intel x3100. needless to say, way worse than your worst.

and mine still run better than you. No laggy during match, just long loading. Fps is around 15~20 (since I bought kf).

SUggestion: smash it.
actually no. yours is better. pentium 4 processors are several year old technology.
 

Moosecat

FNG / Fresh Meat
May 19, 2009
260
2
0
A: Bio or any of the other 666 types have a general case of downs.

B: I also have a Pentium four processor.

C: Zips you take too long.
 
Last edited:

Nanostrike

FNG / Fresh Meat
May 19, 2009
2,027
250
0
1) When a map first starts there is hitching (and sometimes a long freeze) when the zeds first appear. We are aware of this, and are working to resolve this issue. From what we can tell this actually happened in the previous update, but is perhaps worse now.
The more I play, the more I see this happening not only when a map first starts, but randomly whenever zeds appear. It used to only happen in Foundry, but now it's everywhere and it typically gets me killed...

And it's not the first time I've seen said specimens before after the map startup, so I know it's not my computer hiccuping as it loads the zeds' textures. Also, the framerate stays steady...the game itself seems to freeze momentarily.

On Hard/Suicidal, this makes it near impossible to win, as in later waves, even a 2 second freeze up can kill you...
 

pawz

FNG / Fresh Meat
Sep 6, 2009
10
0
0
I keep having the same issues, it happens to me on solo and on Multi player. First the game lags until I am near death on the first wave, if I make thought that, the game runs perfect. Then during the load screen for the next map it freezes up. I often have to Ctl + Alt + Del and it shows "killing floor is not responding". I am using a laptop that is a little dated but ran the game fine until the new update.

Intel T5500 - 1.66 GHz
2 GB of ram
Nvidia Geforce Go 7400
Windows Vista Business 32-bit
 

macom_birdman

FNG / Fresh Meat
Sep 27, 2009
14
0
0
I just get the massive load time for maps. It shouldnt take 2+ minutes to load KF-doom2final. that map used to take a maximum of 10 seconds to load. KF also crashed for the first time last night. Was like, oh wow, i crashed my game guys.

Processor: Intel(R) Core(TM)2 CPU T7200 @ 2.00GHz (2 CPUs), ~2.0GHz
Memory: 3070MB RAM
NVIDIA GeForce Go 7600 256mb dedicated memory 1279mb shared memory
Windows Vista Ultimate 32-bit
 

Apolladan

FNG / Fresh Meat
May 23, 2009
6
0
0
Yeah, my FPS has taken a HUGE hit. I also upgraded to Windows 7 Ultimate but my FPS is the same in every other game. This update is causing stuttering, hitching, and just generally low performance.
 

Apolladan

FNG / Fresh Meat
May 23, 2009
6
0
0
My performance has gone from running the game MAXED extremely smooth without any FPS drops to the game being almost unplayable on "Higher" settings.
 

leveeiv

FNG / Fresh Meat
Oct 26, 2009
1
0
0
Kinda disappointing to just buy this game, and have so much problems with it. When I load the servers screen, ping is generally 900+ or has a ? mark. When I do join games, it lags horrifically.